Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Warsztaty dekorowania potraw

      157935 133145777950 2093513449 n Dekorowanie potraw to sztuka, która z pozoru może wydawać się prosta, jednak zagłębienie się w nią zawsze skutkuje tymi samymi wnioskami. Mianowicie takimi, że jak każda sztuka, jest ona trudna i wymagająca, a jej perfekcyjne opanowanie zająć może nawet długie lata. Wydawać by się mogło, że jest to umiejętność nieco zbędna, sztuka dla sztuki, bo przecież od ładnej dekoracji jedzenie nie będzie lepiej smakować. Nic bardziej mylnego. Nie od dziś w końcu wiadomo, iż określając jakość potrawy kierujemy się nie tylko jej walorami smakowymi, ale także estetycznymi. Wygląd dania ma niemal tak samo duże znaczenie, jak smak czy zapach, szczególnie, gdy konsumentami są dzieci i młodzież.

     W piątek 31 stycznia w DK w Ruszowie odbyły się warsztaty dekowania potraw warzywami, które były częścią działań, jakie zaplanowane zostały w ramach realizacji Programu Dożywiania Dzieci – Danone Podziel się Posiłkiem Jemy smacznie, zdrowo- żyjemy kolorowo.
Młodzież, biorąca udział w projekcie, pod okiem uczennicy z Technikum Gastronomicznego z Iłowej uczyła się, jak w prosty sposób i za pomocą podstawowych, obecnych w każdym domu, akcesoriów stworzyć na talerzu prawdziwe dzieło sztuki. Kursanci próbowali nauczyć się, jak stworzyć kwiatka z marchewki, czy uda się wyrzeźbić szyszkę z ziemniaka lub z kawałków jabłka wykonać pięknego łabędzia. Okazało się, że ta sztuka nie dla każdego jest łatwa do wykonania, ale kwiat z pora wykonali wszyscy dziwiąc się prostotę jego wykonania.